News > Secutec News

Secutec getuigt in parlementaire commissie over cybercriminaliteit

Secutec CEO Geert Baudewijns was op 14 oktober 2020 uitgenodigd door de commissie Economie en Consumentenbescherming van het federaal parlement voor een hoorzitting over cybercriminaliteit. Voluit luidde de titel: “De samenwerking met de technologiebedrijven in de strijd tegen financieel-economische internetfraude”.

 

Naast Secutec treffen we onder de gastsprekers de belangrijkste Belgische actoren op vlak van cyber bestrijding waaronder mevrouw Cécile Coppin van de FOD Economie, mevrouw Phédra Clouner van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Olivier Bogaert van de Federale Computer Crime Unit (FCCU) en Robrecht De Keersmaecker, substituut-procureur-generaal en hoofdcoördinator Expertisenetwerk Cybercrime.

Secutec was het enige commercieel bedrijf dat werd uitgenodigd gezien zijn jarenlange expertise en samenwerking met de overheid op dit vlak.  De hoorzitting kwam er op vraag van N-VA Kamerlid Michael Freilich en kreeg brede steun van de andere partijen.

Geert Baudewijns legde de parlementsleden uit hoe zijn bedrijf maandelijks meldingen binnenkrijgt van gehackte organisaties die geen toegang meer hebben tot de gegevens op hun eigen netwerk. Hij lichtte drie vormen van opkomende internet oplichting toe waaronder ransomware, factuur- en ceo-fraude en money mule accounts.

Hij verwees naar het hallucinante businessmodel achter dergelijke criminele organisaties en schatte dat er in België 100 miljoen euro aan losgeld betaald wordt op jaarbasis. Secutec is betrokken bij betalingen ten belope van 30 miljoen euro.

 

Het verslag van de hoorzitting kan u hier downloaden op de website van de Kamer.

U kan de hoorzitting herbekijken via deze link.

Contact us

Contacteer ons

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ontvang alle techupdates in je mailbox!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.